Tüp Bebek Tedavisinde Yasal Koşullar Nelerdir?
Kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin vücut dışındaki bir laboratuar ortamında bir araya getirilmesi, döllenmesi ve elde edilen sağlıklı embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemine tüp bebek tedavisi adı verilmektedir. Diğer kısırlık tedavilerine göre daha uzun süren ve bir birini takip eden işlemler gerektiren tüp bebek tedavisi, günümüz tıp teknolojisi imkanları ölçüsünde en başarılı sonuçlar elde edilen kısırlık tedavi yöntemi olarak bilinir. Kadından kaynaklanan yumurta rezervinin düşüklüğü, rahim ağzı ve içinde meydana gelen anomaliler, tüplerin tıkalı olması gibi pek çok kısırlık vakasında tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
Bununla birlikte erkeğin sperm rezervinin düşük olması, menide sperm olmaması, var olan spermlerin sayısı, kalitesi, olgunluğu, hareketliliğinin gebelik için yeterli olmaması sorunlarında da tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır. Günümüzde bu tedavi yönteminin uygulayan sağlık kurumlarının sayısı artmış ve bu sebeple de eskiye oranla maddi olarak daha uygun hale gelmiştir. Bu paralelde özellikle doğal yolla gebelik şansının sonuna kadar değerlendirilmesi, tüp bebek tedavisinden daha kolay olan aşılama ve yumurtlama tedavilerinin öncelikli olarak denenmesi ve çoğul gebeliklerin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı tüp bebek uygulamalarına belli, başlı kısıtlamalar ve uygulama koşulları getirmiştir. Gereken şartları sağlayan çiftlerin bebek sahibi olabilmesi için tüp bebek masraflarının bir bölümü SGK karşılamaktadır.
Tüp bebek tedavisinde devlet yardımı alabilmek için gereken şartlar
- Öncelikle çiftin doğal yollarla bebek sahibi olmasını engelleyecek durumların söz konusu olduğu sağlık raporu ile ispatlanmalıdır.
- Çiftin yasal olarak en az 3 yıldır evli olması ve daha önceden çocuk sahibi olmamış olmaları gerekmektedir.
- Son üç yıldır üremeye yardımcı diğer tedavi yöntemlerinin uygulandığı ve başarılı bir sonuç alınamadığının belgelenebilmesi gerekir.
- Yaş ilerledikçe üreme fonksiyonları ve özellikle de yumurta rezervi azaldığından gebelik gerçekleşme oranı da düşer. Bu sebeple tüp bebek yardımı almak isteyen kadınların 40 yaşın altında olmaları gerekir. Bununla birlikte kadının 23 yaşını da mutlaka doldurmuş olması gerekir.
- Eşlerden en az birisinin 5 yıldır sigortalı bir işte çalışıyor olması ve 900 gün sağlık sigortası priminin yatmış olması ve kişinin son 90 gündür çalışıyor olması gerekmektedir.
- Tüm bu koşulları sağlayan çiftin de tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmalarını engelleyecek her hangi bir sağlık sorununun olmadığının doktor raporuyla tespit edilmiş olması gerekir.
Gerekli koşulları sağlayan çiftler tüp bebek tedavisinde ne kadar devlet yardımı alırlar?
Bebek sahibi olabilmek için yardımcı üreme yöntemlerine ihtiyaç duyan çiftlerde devlet, birinci denemede tedavi masraflarının % 30’unu, ikinci denemede ise % 25’ini karşılamaktadır. Devlet desteği almadan kendi maddi imkanlarıyla tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftler, tüp bebek merkezlerinde ortalama 3 kez tüp bebek tedavisi görmektedirler. Zira belli aralıklarla uygulanan tüp bebek tedavisinde 3 denemenin sonunda bebek sahibi olma oranı % 95’lerdedir.
Sağlık kurulu raporu hangi kurumdan alınır?
Bünyesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Üroloji Kliniği bulunan, üçüncü basamak sağlık kurumlarında tüp bebek tedavisi sağlık kurulu raporu düzenlenmektedir. Bunun için iki tane Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve bir tane de Üroloji Uzmanının bulunması gerekmektedir.