Soru Sor

Tüp Bebek Tedavisi Var Diye Hamileliğinizi Geciktirmeyin!

tup bebek tedavisi var diye hamileliginizi geciktirmeyin

Bazı çiftler niçin istedikleri halde gebelik elde edemiyor?

Kadının yaşı, doğal yoldan gebelik elde edilememesinin en byük sebebidir. Aynı şekilde kadının yaşı, tüp bebek tedavisinde başarı oranını da etkilemektedir. Anne olmak isteyen kadınların tüp bebek tedavisine güvenerek, doğal yollardan gebeliği ertelememesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüp, yumurtalık rezervlerinin durumunun kontrol edilmesi ve bu anne adayının bu konu hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Yaş ve yumurtalık rezervleri her zaman doğru orantılı değildir. Bazen kadının yaşı genç olsa da yumurtalık rezervlerinin durumu kötü olabilir.

Kısırlık nedir?

Çocuk isteyen ve bunun için bir sene boyunca; korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunan ancak gebelik elde edilemeyen durumlara kısırlık adı verilmektedir.  Kadının yaşı ilerledikçe, çocuk sahibi olma şansı hem tüp bebekte, hem de doğal gebeliklerde azalmaktadır. Bu sebeple de kadınların direkt olarak tüp bebek tedavisine güvenip, gebelik yaşını ertelememesi gerekmektedir. Özellikle kadın 35 yaşındaysa çocuk sahibi olmak için doğal yollardan bekleme süresinin 6 ay olduğu unutulmamalıdır.

Kısırlık sebepleri nedir?

Kısırlık sebepleri birçok başlıkta incelenebilir. İlk olarak kadının çalışması ya da eğitim gibi durumları sebebiyle evlilik ve çocuk sahibi olma yaşı oldukça ileriye atılmıştır. Bu durum, kısırlık nedenini etkilemektedir. Başka bir bakış açısından değerlendirmek gerekirse de yaşam tarzı, stres oranlarının artması, sürekli maruz kaldığımız telefonlar, bilgisayarlar, hareketsiz yaşam tarzları da kısırlığı etkilemektedir.  Hatta beslenme alışkanlıkları, hava kirliliği, sigara kullanımı ve obezite gibi gün geçtikçe artan sorunlar da kısırlığın önemli sebeplerindendir.  Ancak olumlu tarafından bakarsak, internetin bu denli yaygın olması, insanların hastalıklar ve kısırlık hakkında daha erken bilgi sahibi olmasını ve bilinç düzeyini arttırmıştır.

gunumuzde kisirlik tedavileri

Peki kısırlık durumları günümüzde nasıl tedavi ediliyor, tedavi kolay mı?

Toplumda yaygın olarak gözlenen bir durum olduğu için, oldukça eski zamanlardan beri kısırlık sebepleri ve tedavi yöntemleri araştırılmakta ve neredeyse her sene devrim niteliğinde gelişmeler meydana gelmektedir. Kısırlık için tedavi yöntemleri de oldukça gelişmiştir. Bu sayede yardımcı üreme yöntemleri ile günümüzde kısırlık sorunlarının %80’i çözülebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi nedir? Kimlere uygulanır?

Esasında çocuk sahibi olmaya karar veren her çiftin zaman kaybetmemek açısından sperm ve yumurtalık rezervi için ya da rahmin gebelik için uygun olup olmadığını değerlendirmek için mutlaka bir uzmana danışması çok sağlıklıdır. Ancak çift bir sene boyunca korunmadan, düzenli olarak cinsel ilişkide bulunmuş ancak çocuk sahibi olunmamışsa bu durumda bir tüp bebek uzmanına danışılmalıdır.

Tüp bebek tedavisi, yaklaşık olarak bir ayda tamamlanan, oldukça kolay ve anne adayının hastanede kalmasına gerek olmayan bir tedavidir.  Yardımcı üreme yöntemleri arasında en başarılı tedavidir. Kadının tüpleri tıkalı ise,  erkeğin spermlerinde problem varsa (örnek olarak sperm sayısı düşük, morfolojik olarak iyi olmayan, sperm hücrelerinde hareketliliğin az olduğu durumlar) tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında aşılama gibi yardımcı üreme yöntemler yanıt alamamış çiftlere de tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüp bebek tedavisi oldukça başarılı bir yöntem olsa da yüzde yüz başarı şansı söz konusu değildir.  Tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını etkileyen en önemli faktörler:

  • Kadının yaşı,
  • Kısırlık sebepleri,
  • Kısırlık süresi,
  • Tercih edilen doktor ya da merkezin başarı oranları olarak sayılabilir.

Çocuk sahibi olmak isteyen ya da ileriki zamanlarda bebek sahibi olmayı düşünen anne adaylarının, yaşın en önemli faktör olduğunu unutmaması oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisinde 30 yaş altı kadınlarda %60’a ulaşan gebelik oranları 40 yaşı geçtiğinde %10’lara kadar iner. Yaş ilerledikçe yumurtalık rezervleri azalır, bununla beraber gebelik oluşsa bile düşük ya da anomali bebek riski artmaktadır.

Benzer Yazılar