Soru Sor

Tüp Bebek Tedavisi

tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi, anne adayından alınan yumurta hücreleri İle baba adayından alınan sperm hücrelerinin laboratuar ortamında değerlendirilmesi ve daha sonra anne adayının rahmine tekrar transfer edilmesi işlemidir. Tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme yöntemleri içerisinde en yüksek başarı oranlarına sahip bir yöntemdir. Günümüzde, her 100 çiftten 15’i ancak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavi yöntemleri ile kısırlık sorunlarının %80’i çözebilmektedir. Ancak hiçbir yardımcı üreme yönteminde %100 başarı garantisi söz konusu değildir. Bebek tedavisinin başarı oranları her çifte göre değişmekle beraber %40-60 oranlarındadır. Tüp bebek tedavisine başlamak için,  çiftin bir sene boyunca korunmasız ve düzenli cinsel işi de bulunması ve gebelik sağlanamıyorsa bir uzmana başvurması gerekmektedir. Şayet anne adayı 35 yaşından büyükse yalnızca altı ay boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmalı ve gebelik sağlanamıyorsa bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır.

Kadınların doğurganlık yetisi ne zaman azalmaya başlar?

Bir kız çocuğu dünyaya belirli bir yumurtalık rezervi ile gelir. Bu yumurtalık rezervleri, ergenlik dönemine kadar 300.000 olarak kalır. Daha sonra, her adet dönemi ile yumurta sayısı azalmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra yumurta sayısındaki azalmalar belirginleşir. Bu sebeple de 35 yaşından itibaren kadının doğruganlık yetisi önemli ölçüde azalmaya başlar. Yaşlı birlikte yumurta sayısının azalması ile beraber yumurta hücrelerinin kalitesi de düşer. Bu sebeple, 35 yaşından sonra hamile kalan bir kadının düşük yapma, erken doğum, anomalili bebek sahibi olma riski artar. Bu sebeple, gebelik isteyen her kadının çocuk sahibi olma yaşını çok fazla ertelememesi önerilir. Doğal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek gebeliklerinde de kadının yaşının ilerlemesi ile başarı şansı düşer. Bundan dolayı, otuzlu yaşlarının başındaki bir kadının tüp bebek tedavisi ile hamile kalma şansı, 40 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başvuran bir kadından daha yüksektir.

tüp bebek tedavisi nedir

Erkeklerin üreme yetenekleri yaşla beraber azalır mı?

Kadının yaşın ilerlemesi ile beraber üreme etsin azalması doğal ve fizyolojik bir durumdur. Ancak erkeklerin üreme yetisi yaşlı beraber azalmamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile beraber sperm içindeki DNA hasarları artabilir, sperm sayıları azalabilir, sperm hareketliği yetersiz kalabilir. Ancak buna rağmen üreme yetisi tamamen kaybolmamaktadır. Erkekler devamlı yeni sperm üretirler. Ancak unutulmamalıdır ki, erkeğin yaşının ilerlemesiyle sperm kalitesindeki bozulma gebelik şansının düşürebilir.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşan bir tedavidir. Bu aşamalar her tüp bebek merkezinde aynıdır. Aşama sayısı farklı kaynaklarda farklı şekillerde belirtilse de tüp bebek tedavisin temel aşamaları her merkezde aynı şekilde uygulanmaktadır. Bu aşamalar:

  1. Bir hasta ile tedavi öncesi ön görüşme
  2. Yumurtaların uyarılma aşaması
  3. Yumurtaların toplanması
  4. Döllenme aşaması
  5. Embriyo transferi

tüp bebek tedavisi aşamaları

İlk olarak çiftin kısırlık sorunu ve çift uygun tedavi yöntemi belirlenir. Ardından yaklaşık olarak 15 gün boyunca anne adayının ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaç tedavisi sayesinde anne adayının yumurtalıkları uyarılır ve bir adet döngüsü içerisinde birden fazla umut öncesi elde edilmesi amaçlanır. Yumurtalıktan uyarılması aşaması süresince, anne adayı sık sık merkeze gitmeli ve ultrasonla yumurtalıkların durumunu kontrol ettirmelidir. Yumurtaların belli bir olgunluğa ulaşmasının tespit edilmesinin ardında, anne adayına çatlatma iğnesi yapılır. Bu çatlatma iğnesinden 36 saat sonra anne adayının yumurtaları toplanır. Yumurtaların toplanması lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanır. Anne adayı işlemden birkaç saat sonra evine gidebilir.

Yumurta toplama aşaması ile eş zamanlı olarak baba adayının sperm örneği vermesi gerekmektedir. Anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri, laboratuar ortamında gönderilir. Burada, hücreler arasından en kalitelileri tercih edilir ve ardından Mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemi ile döllenme aşaması gerçekleştirilir. Döllenen yumurtalar iki ya da beş gün boyunca İnkübatörde bekletilir. Daha sonra aralarından en kaliteli embriyorlar tercih edilir ve transfer için hazırlanır.

tüp bebek tedavisinde embriyo transferi

Embriyo transferi aşaması

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinde en kısa sürede tamamlanan aşamadır. Seçilen kaliteli embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer işleminde anestezik ilaçlara ihtiyaç duyulmaz. Anne adayı herhangi bir ağrı acı hissetmemektedir. Transfer edilecek embriyo sayısına, anne adayının kısırlık sorunu yaşı bebek deneme sayısına göre karar verilmektedir. Yasal olarak en fazla yalnızca iki adet embriyo transfer edilebilmektedir.  Embriyo transferinden sonra birkaç saat merkezde anne adayı dinlendirilir, ardından evine göndermiş.

Tüp bebek tedavisinde gebelik testi ne zaman yapılır?

Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılabilir. Yapılan gebelik testinin doğru sonuç verebilmesi için embriyo transferinde 12 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süreden daha erken yapılan gebelik testleri doğru sonuç vermeyecektir. Bu süreçte ultrasonla gebelik kontrol edilemez. Çünkü gebelik kesesi ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür. Şayet gebelik olduğu tespit edilirse, anne adayı iki hafta sonra ultrason kontrolüne çağrılır. Yapılan gebelik testi ile tedavisinin başarı ulaşıp ulaşmadığı tespit edilir.

Benzer Yazılar