Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüplerin bağlanması, kadın üreme organlarında spermin yumurta ile buluşmasını engellemek için uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir. İlk defa 1823 senesinde yapılmıştır. Tıp literatüründe karşılığı; tubal sterilizasyon ameliyatıdır. Çocuk istemeyen çiftlere uygulanan, geri dönüşü oldukça zor bir işlemdir.
Tüp bağlatma operasyonu; iki yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemler laparoskopik ve açık ameliyat şeklinde olabilir. İki yöntemde de yapılan işlem benzerdir. Sağ ve sol tarafta bulunan iki tüp, kesilir ve bağlanır. Bu sayede gebelik oluşması engellenir. İki yöntemden hangisi seçilirse seçilsin, gebelik riski oldukça azdır, tüp bağlatma yönteminin koruyuculuğu oldukça yüksektir.
Laparotomi ile tüp bağlama ameliyat yöntemleri nelerdir?
- Pomeroy yöntemi
- Irving
- Uchida
- Madlener
- Salpenjektomi
Laparoskopik yöntemle tüp bağlama yöntemleri nelerdir?
- Klips uygulanması (Hulka klips, Filshie klips)
- Falope halkası
- Bipolar koagulasyon
- Unipolar koagulasyon
Laparoskopi (kapalı) yöntemiyle tüp bağlatma nedir?
Laparoskopik yöntem, kapalı ameliyat yöntemidir. Karından ve göbekten açılan ufak deliklerle, kameralı aletlerle işlem tamamlanır. Operasyondan sonra hastada ameliyat izi minimumdur, iyileşme süresi daha kısadır. Hasta ağrı duymamaktadır. Ameliyattan bir gün sonra hasta taburcu edilir. Laparoskopi yönteminde; tüp ortadan koterize edilir yanı yakılır. Ardından uçlar klipslenir.
Açık ameliyatla tüp bağlatma nedir?
Bu yöntemde sezaryen kesisinin uygulandığı bölgeden kesi yapılır. Ardından açık yöntemle ameliyat başlar. Bu aşamada uygulanan kesi sezaryen kesisi kadar büyük ve geniş olmamaktadır. Bu aşamada genellikle en fazla 5 cmlik kesiler uygulanır. Ardından tüpler bağlanır. Kesi küçük olduğundan iyileşme süresi çok uzun değildir. Ameliyattan sonraki gün taburcu olunur.
Sezaryen ve diğer ameliyatlar sırasında tüp bağlama ameliyatı:
Şayet çift, yeterli sayıda çocuk sahibi olduğunu düşünüyorsa ve doğum sezaryen ile gerçekleşecek ise tüpler bu aşamada bağlanabilir. Sezaryen ve tüplerin bağlanma işlemi aynı anda gerçekleşebilir. Sezaryen operasyon sırasında yapılan kesi dışında farklı bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Sezaryen operasyonunda, tüplerin bağlanması ameliyat süresini 10 dakika kadar daha uzatır.
Sezaryen operasyon dışında yumurtalık kisti ya da miyom ameliyatlarında da tüpler bağlanabilir.
Normal doğumdan hemen sonra tüp bağlatma:
Normal doğumdan sonra göbek altından ufak bir kesi uygulanır ve tüpler bağlanır. Ancak normal doğumdan sonra laparoskopik yöntem yerine genellikle açık ameliyat tercih edilmektedir. Bu durumda uygulanan kesi pubik bölgeden yapılmamaktadır. Kesi göbekten yapılmaktadır. Doğumdan sonra rahim büyük olacağı için, kesinin yukarıdan yapılması gerekmektedir.
Tüplerin bağlanması:
- Gebeliğin oluşabilmesi için erkekten gelen sperm hücresinin, kadının yumurtası ile fallop tüpleri içinde birleşmesi gerekmektedir. Tüplerin bağlandığı durumlarda ise sperm ve yumurta hücresi birleşememektedir. Bu sayede de gebelik oluşmamaktadır.
- Tüpler bağlanır bağlanmaz gebelikten koruma etkisi başlamaktadır.
- Etkinliği uzun süre devam etmektedir.
- Güvenilirliği oldukça yüksektir.
- Tüplerin bağlanması, adet düzeninde herhangi bir farklılığa sebep olmaz.
- Cinsel hayat olumsuz bir etkisi yoktur. Hamilelikten korumanın yanı sıra, pelvik enfeksiyon ve yumurtalık kanseri riskini de azaltır.
- Kalıcı ve geri dönüşü oldukça zor bir yöntemdir. Bu sebeple, tüplerini bağlatmayı düşünen kadınların kesin karar vermesi önemlidir.
- Tüpler, genellikle sezaryenden sonra bağlatılmaktadır. Ancak doğumdan önce ya da sonra ya da herhangi bir dönemde de uygulanabilir.
Tüplerin bağlamasına rağmen gebelik oluşabilir mi?
Doğum kontrol yöntemlerinden hiçbirisi yüzde yüz bir güvenlik sağlamaz. Ancak tüplerin bağlanması, neredeyse yüzde yüze yakın bir koruma sağlamaktadır. Gebelik oluşma riski, tüplerin bağlatılmasından sonra oldukça düşüktür. Ancak her 200 kadından birinde gebelik oluşma riski mevcuttur. Bu sebeple de tüpler bağlatıldıktan sonra bile adet gecikmeleri yaşanırsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Tüp bağlattıktan sonra tekrar açtırmak mümkün mü?
Tüplerini bağlatmak isteyen kadınların, bu işlemin geri dönüşünün çok zor olduğunu bilerek bu uygulamaya başvurması gerekmektedir. Kesin olarak çocuk sahibi olmak istemeyen kadınların başvurması gereken bir yöntemdir. Bağlatılmış tüplerin açılması ve açılsa dahi doğal yöntemlerle gebe kalmak oldukça zordur. Bu sebeple de tüpler bağlatıldıktan sonra tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemleri ile gebe kalınabileceği unutulmamalıdır.
Tüplerin tekrar açılması, tüplerin hangi yöntemle bağlandığına göre zorluk derecesi değişmektedir. Tüpler açıldıktan sonra gebe kalma şansı %50’den düşüktür.
Kadınlarda tüplerin bağlanması (tüp ligasyonu) erken menopoz yapar mı?
- Tüpler bağlandıktan sonra kadının cinsel hayatı herhangi bir sekteye uğramaz, cinsel istek azalmamaktadır.
- Tüplerin bağlanması erken menopoza sebep olmamaktadır.
- Tüplerin bağlanması ağrıya yol açamamaktadır.
- Tüplerin bağlanması adet miktarını ve cinsel isteği kesinlikle etkilemez.
- Genellikle en az 30 yaşını doldurmuş, isteği sayıda çocuğa ulaşmış ve kesinlikle daha fazlasını düşünmeyenlerle tıbbi veya sosyal olarak çocuk doğurması sakınca yaratan kişiler için en uygun yöntemdir.