Spiral Nedir, Kimler İçin Uygundur?
Spiral nedir?
Spiral, gebelikten korunmak için kadınların rahim içine yerleştirilen T şeklinde plastik bir aparattır. Şekli itibari ile rahim kanalarını kapatarak, spermlerin yumurta hücreleri ile bir araya gelmesini ve gebeliği önlemektedir. Jinekolog muayenesi ile kişinin uygunluğu tespit edildikten sonra kısa bir süre içerisinde ağrısız bir şekilde rahim içine yerleştirilmesiyle, koruyucu etkisi aktifleşmektedir.
Diğer doğum kontrol yöntemlerinde devamlı olarak takip ve kontrol etme ihtiyacı yaratmadığı için günümüzde en sık tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. Spiral kısaca istenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacı ile hastaya rahat kullanım imkanı sağlayan ve güvenilir bir rahim içi aparatıdır. Spiral, rahim içine yerleştirilmesinden itibaren oldukça uzun bir süre amacına hizmet etmektedir. Bu da spiralin avantajlarından birisidir. Jinekolog tarafından yapılan muayene sonucunda kullanımına engel olacak herhangi bir durumla karşılaşılmamış ise, oldukça pratik bir şekilde rahim içine yerleştirilmektedir. Ayrıca;
- Bakır ihtiva eden spirallerin koruma süre yaklaşık 10 yıldır.
- Progesteron hormonu ihtiva eden spirallerin ise 5 yıldır.
- Adet kanamaları yoğun olan kişilerde aşırı kanama, ara kanama ve kasık ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle genellikle progesteron hormonu ihtiva eden spiraller önerilmektedir.
- Spirallerin yerleştirilmesinden sonra yıllık olarak kontrol edilmesi gerekir.
Spiralin koruyuculuk etkisi nedir?
- Rahim kanallarını kapatarak, sperm ve yumurta hücrelerinin bir araya gelmesini engellenmektedir.
- Gebelik oluşsa dahi, rahim içi şartlarını bozarak embriyonun tutunmasını engellemektedir.
- Progesteron hormonu ihtiva eden spiraller, yumurtlama fonksiyonları engelleyerek, döllenme için uygun yumurtanın hazırlanmasını önlemektedir.
- Progesteron hormonu ihtiva eden spiraller, servikal mukusun kalınlaşmasına ve böylece spermlerin yumurtaya ulaşmasını engellemektedir.
- Ayrıca sperm öldürücü etkisi ile gebeliğin oluşmasını tamamen engellemektedir.
Spiral kimler için uygundur?
Spiral doğum kontrol yöntemleri arasında ciddi bir komplikasyona neden olmayan, kişiye konforlu kullanım imkanı sunan ve güvenilir bir yöntem olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
Ayrıca doğum kontrol haplarında olduğu gibi ileri yaş, sigara kullanımı, kalp ve damar hastalığı gibi kullanıma engel olan bazı durumlar, spiral kullanımında sorun teşkil etmemektedir. Ancak spiral sakıncalı olduğu durumlarda aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Hamilelik ya da hamilelik şüphesi
- Servikal erozyon
- Genital enfeksiyonu olan ya da önceden enfeksiyon geçmişi olan hastalarda tekrar enfeksiyon riski artacağı için uygulanmamaktadır.
- Rahim içinde mevcut olan miyomların büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirildikten sonra uygulanabilir.
- Nedeni bilinmeyen anormal vajinal kanamaları olan hastalar için uygun değildir.
- Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olan hastalara uygulanmamaktadır.
- Doğuştan rahim yapısında anormallik olan kadınlara spiralin yerleştirilmesi uygun değildir.
- Kanser öncüsü olan kötü huylu tümörlere sahip hastalara uygulanmamaktadır.
- Serviks (rahim ağzı) yetersizliği ve rahim içinde doğuştan perde olan hastalara spiral uygulanamamaktadır.
Spiral tüm bu faktörler dışında başlıca genital enfeksiyon sorunu olmayan, üreme çağındaki her kadına uygulanabilmektedir
Spiral kullanırken doktora başvurulması gereken acil durumlar nelerdir?
- Karında aşırı şişlik ve ağrı
- Anormal vajinal akıntı (renkli, kokulu ve kaşıntı hali)
- Adet dönemlerinde aşırı kanama ve adet düzensizliği
- Adet dönemleri dışındaki ara günlerde kanama
- Adetin 10 günden fazla gecikmiş olması, gebelik şüphesini desteklemektedir. Bu nedenle gerekli müdahale için mutlaka uzman bir doktora başvurmanız önerilir.
Yukarıdaki belirtiler genellikle enfeksiyon ve spiral kaymasının göstergesidir. Pelvik sistemin zarar görmemesi ve daha ciddi sağlık sorunlarının yaşanmaması için vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız gerekir.