SGK Kapsamında Tüp Bebek Uygulaması ve Şartları
Doğal yollardan, korunmasız ve düzenli cinsel ilişki ile bebek sahibi olmayan çiftlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK tarafından en fazla iki tüp bebek denemesiyle sınırlı olması koşuluyla, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüp bebek tedavi merkezine ödeyeceği ücret; ilk denemede yüzde 25, ikinci denemede ise yüzde 30’u dışındadır. Yani aileler gerekli şartları oluşturursa tedavi için yalnızca tüm masrafın %25 ya da %30’unu ödemek kalır.
Gereken şartlar ise;
- Minimum 3 yıl süresince resmi evli olmak,
- Anne adayının 23 yaşından büyük olması,
- Anne adayının 40 yaşından gün almamış olması,
- Çiftin 2. evlilikleri ise 1. evlilikten üzerine kayıtlı çocuk olmaması,
- SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na giriş yapılan 5 yıllık sigortalılık sürecinde 900 gün prim olması,
- 90 gün aktif çalışıyor olmak,
- Tüp bebek uygulanacak olan anne adayının yukarıdaki sigorta (5 yıl ve 900 gün) koşullarını yerine getiremiyorsa, işinden ayrılıp, eş statüsü ile eşinin üzerine sağlıkta aktive etmesi gerekmektedir.
Sağlık şartları nelerdir?
SGK üzerinden “Tüp bebek” tedavisine destek alabilmek için yetkili sağlık kurumlarından Sağlık Kurulu Raporu temin etmek gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi için oluşturulacak olan Sağlık Kurulu Raporu’nun, bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği (kapsamında üroloji kliniği yer almayan fakat, üroloji uzman hekiminin konsültan olarak görev alınan, eğitim veren kadın-doğum hastaneleri dahil) yer alan üçüncü basamak sağlık kurumlarında iki kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimi ve bir üroloji uzman doktorunun desteklemesi ile düzenlenen sağlık kurulu tarafından oluşturulması şarttır. Sağlık Kurulu Raporları’nda, anne ve baba adayının yaşı ve kimlik bilgileri dışında; koyulan teşhisler, endikasyon, uygulanması gereken tedavi, kullanılacak ilaçların günlük ve maksimum dozları da mutlaka bulunmalıdır.
Katılım ücreti ne kadar?
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olan tüp bebek kurumlarına SGK her bir tüp bebek tedavisi için 1200 lira para tahsis eder. Aileler de ilk tüp bebek tedavisi için bu rakamın yüzde 25’i yani 300 lira ödemektedir. İkinci tü bebek tedavisi için ise yüzde 30’u kadar yani 360 lira ödemektedir.
Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken tüp bebek tedavisi sadeyalnızca tedavi ücretinden oluşmaz. Bununla beraber ilaç masrafları da vardır. Şayet ilaçlar için Sağlık Kurulu Raporu alınmış ise, ilaç için ekstra ücret ödenmez. Alınamamış ise yüzde 20’lik bir pay ödemek gerekir.
Gerekli evraklar nelerdir?
- 2 fotoğraf, 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Anne adayının adres ve telefon bilgileri,
- Tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaç reçetesi,
- 3 adet farklı tarihlerde erkek için düzenlenmiş sperm sayısını bildiren doktor onaylı rapor,
- 2 adet evlilik cüzdanı fotokopisi,
- Anne ve baba adayının nüfus kayıt örneği,
- Sigortalı çalışma süresini gösteren hizmet belgesi, (SSK ve Bağ- Kur’lular internetten, Emekli Sandığı çalışanları için çalıştıkları kurumlardan temin edilebilir)
Bununla beraber, rapor düzenleme sebebi erkek kısırlık sebebi ise mutlaka erkeğin ürolog tarafından muayene edildiğini bildiren bir muayene rapor belgesi gerekmektedir.