Polikistik Over Sendromu Nedir?
Çeşitli sebeplerden dolayı kadının yumurtalıklarında çok sayıda kist oluşması durumuna Polikistik Over Sendromu adı verilmektedir. Polikistik over sendromunda görülen kistler kansere ve benzeri rahatsızlıklara yol açmazlar, iyi huyludurlar. Kadınlarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi olan Polikistik Over Sendromu; sinir sistemi, böbreküstü ve hipofiz bezi, yumurtalıklar ve başka pek çok hücre arasında gerçekleşen etkileşimde yaşanan sorunlar yumurtalıklarda kist oluşumuna sebep olabilmektedir. Polikistik over sendromu, tedavisi bulunan, ancak tedavi edilinceye kadar kadınların yaşamlarını olumsuz etkileyen, hayat kalitelerini düşüren bir rahatsızlıktır.
Polikistik over sendromuna yol açan etkenler nelerdir?
Bu rahatsızlığa yol açan temek etkenler tam olarak bilinmemekle beraber, oluşumunda ve gelişiminde genetik faktörlerin ve olumsuz çevresel yaşam koşullarının etkili olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte uzun süre doğum kontrol hapları kullanan kadınların Polikistik Over Sendromuna yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğu da bilinmektedir. Polikistik Over Sendromunun anne karnında başladığı düşünülür. Şöyle ki anne karnında yeterince beslenemeyen ve gelişim geriliği yaşayan kız bebekler, doğduklarında aldıkları besin ve enerjiyi tutumlu, cimri bir yaklaşımla azar azar kullanırlar. Vücutları besinleri biriktiren bu çocuklarda yağ dokusu fazladır ve obezite eğilimi görülür. Bu bağlamda çocukluk döneminde vücudunda normalden fazla yağlanma olan kız çocukların da ileriki yıllarda Polikistik Over Sendromuna yakalanma konusunda daha riskli bir grupta olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?
Normal sağlık koşullarına sahip olan kadınlar her ay bir kez yumurtlamaktadırlar. Yumurtlama bozuklukları ya da uzun süre yumurtlama olmaması durumunda Polikistik Over Sendromundan şüphelenilebilmektedir. Kısırlık veya adet düzensizliği şikayeti ile doktora giden kadınların ultrason muayenesinde yumurtalıklarda çok sayıda kistin yan yana dizilmiş olduğu gözlenmektedir. Ayrıca adet düzensizliğiyle birlikte seyreden aşırı tüylenme, ciltte sivilcelenme, saçların normalden daha yoğun olarak dökülmesi ve kalp-damar hastalıkları bulunan kadınlarda Polikistik Over Sendromu daha sık görülür. Normal şartlar altında 21-25 gün aralıklarla seyreden adet kanamalarındaki araların 35 gün ve üzerine çıkması Polikistik Over Sendromundan şüphelenmek için ciddi bir veri olarak düşünülebilmektedir.
Polikistik over sendromu hangi rahatsızlıklara yol açabilir?
Yumurtalıklarda normal dışı olarak çok sayıda kist oluşması başlı başına bir sağlık sorunu olarak algılanmalı, sayılarının artıp artmadığı, kistlerin büyüyüp büyümediği takip edilmelidir. En sık karşılaşılan sorun ise üreme, yumurtlama yetisinin azalması, kaybolması durumudur. Bununla birlikte kalp ve damar hastalıkları, rahim kanseri, hiper tansiyon ve şeker hastalığı da Polikistik Over Sendromunun ileri dönemde yol açabileceği sağlık sorunlarıdır.
Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?
Polikistik Over Sendromunun çevresel faktörlerden kaynaklanan etkileri yaşam şartları değiştirilerek azaltılabilmektedir. Bunun için öncelikle yeterli ve dengeli beslenmek, sporu, egzersizi yaşamın bir parçası haline getirmek gerekmektedir. Kilo almak ve vücudun yağ depolaması Polikistik Over Sendromunu tetiklemektedir. Sık sık ve küçük porsiyonlarda beslenen, günlük rutin olarak yürüyüş ve egzersizler yaparak kilo veren kadınlar adet kanamalarının düzene girdiğini fark etmektedirler. İlerleyen Polikistik Over Sendromu sebebiyle yumurtlama sorunu yaşayan kadınlarda ise klomifen sitrat, metformin, gonadotropin ilaçları ile yumurtlama bozuklukları tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisinin başarı sağlamadığı vakalarda ise laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat uygulanarak kistlerin temizlenmesi gerekmektedir. Polikistik Over Sendromu tedavisi bulunan bir rahatsızlıktır.