Soru Sor

Kürtaj Nedir?

 

tüp bağlatma ameliyatı nasıl yapılır

Kürtaj, doğru ismi ile küretaj, rahim içindeki gebeliğin çeşitli yöntemlerle sonlandırılmasıdır.  Kürtaj, istenmeyen gebeliklerde ya da çeşitli sağlıklı sorunlarda uygulanabilir. Dış gebelik, kürtaj ile tedavi edilemez. Dış gebelik için ilaç ve ameliyat tedavisi gerekmektedir. Güvenilir ve hijyenik merkezde uygulanan kürtaj işleminin riskleri minimumdur.

 Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir? Yasal süre nedir?

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yasal sınır 10. Haftaya kadardır. Bu süreyi geçen gebeliklerin yasal olarak sonlandırılması mümkün değildir.

Kimler kürtaj yaptırabilir?

Kadın reşit ise ve evli değilse, kendi rızası ile kürtaj olabilir. Evli olan kadınların kürtaj işlemi için eşinin imzasına da ihtiyacı vardır. 18 yaşından küçükler ise anne ve babalarının izni olmadan kürtaj olamaz. 15 yaşından küçük olanlar ise aile izni olsa dahi kürtaj olamazlar. Bu durumda adli mercilerin izni ve onayı gerekmektedir. Gebelik haftası 10 haftayı geçmiş ise hiçbir şekilde kürtaj işlemleri başlatılmamaktadır. Ancak bebekte herhangi bir sağlık sorunu mevcut ise ve gebeliğin sonlandırılması gerekiyorsa doktor raporu ile onuncu haftadan sonra da gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj nasıl, hangi yöntemlerle yapılır?

Kürtaj, günümüzde vakum yöntemiyle yapılmaktadır. Diğer yöntemler yaygın olarak tercih edilmez. Plastik enjektör ve ince plastik boru biçimindeki kanülden oluşan ekipmanlar sayesinde, gebelik vakum yöntemi ile emilerek çekilir. Bu yöntem, diğer kürtaj yöntemlerine göre daha güvenlidir.

Kürtaj, yaklaşık olarak 10 dakikada tamamlanmaktadır. Genel ya da lokal anestezi ile uygulanabilir. Kürtaj işleminde en önemli nokta, kullanılan aletlerin steril olması gerektiğidir.

Kürtaj işleminin aşamaları nelerdir?

Kürtaj başlamadan önce ultrason ile hamilelik haftası ve gebeliğin canlılığı kontrol edilmelidir. Kürtaj işleminde, hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Ardından spekulum adı verilen muayene aleti, vajina içine uygulanır. Ardından vajina içerisi, antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamalarda herhangi bir ağrı ya da acı söz konusu değildir. Ardından genel ya da lokal anestezi uygulanır. Ardından vakum yöntemi ile hamilelik rahimden temizlenir. Ardından spekulum alınır ve son kontroller yapılır. Kürtajdan sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. İşlemden sonra hafif kanama ya da ağrı olabilir.

Hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?

  • Ateş, 38 derecenin üzerine çıkmış ise,
  • Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrılar mevcut ise,
  • Kürtajdan sonra aşırı kanama söz konusu ise,
  • Kürtajdan sonra kötü kokulu akıntı varsa,
  • Kanama kürtajdan 4 gün geçmesine rağmen azalmamışsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Benzer Yazılar