Soru Sor

Kürtaj Nasıl Yapılır?

kürtaj nasıl yapılır

Kürtaj, istenmeyen ya da tıbbi açıdan gerekli durumlarda gebeliğin tahliye edilmesidir. İstenmeyen gebeliklerin tahliye edilmesi gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılabilir. Yasal olarak sınır budur. Şayet kürtajdan sonra gebeliğe ait materyaller rahimde kalmış ise bu durumda kürtaj yeniden yapılır ve bu işleme retansiyone küretaj denir.

Hamile olmayan ancak uzun süre, fazla adet gören kadınlara da kürtaj yapılabilir. Bu tanısal amaçlı bir işlemdir ve probe kürtaj olarak isimlendirilir. Kadının 18 yaşından büyük olması ve evli olmaması durumunda, yalnızca kendi kararıyla kürtaj yapılabilir. Kadının 18 yaşından büyük olması durumunda ve evli olması halinde, eşinin de imzası gerekmektedir. Kadının 18 yaşından küçük olması durumunda kürtaj için anne ve babanın imzası gerekmektedir. Fakat 15 yaşından küçükler için izin ve onay adli merciler tarafından verilir.  Şayet istenmeyen gebelik 10 haftadan büyükse yasal olarak kürtaj yapılamamaktadır.

Fakat hamileliğin devam etmesi anne ve bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açacaksa gebelik 10. Haftadan sonra da doktor raporu ile tahliye edilebilir.

kürtaj

Kürtaj işleminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Kürtajın cerrahi bir işlem olduğu unutulmamalıdır. İşinin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır.
  • Kürtaj işlemine başlamadan önce gebeliğin kaç hafta olduğu belirlenmektedir. Ardından işlemle ilgili hastaya bilgi verilmelidir.
  • Kürtaj, steril bir ortamda yapılmalıdır. Hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanabilir.
  • Şayet genel anestezi uygulanacaksa hastanın işlemden önceki 6 saat herhangi bir şey tüketmemesi önerilir. Bu sayede genel anestezi kaynaklı bulantı sorunları engellenecektir.
  • Lokal anestezi uygulandığı hastanın aç ya da tok olması fark etmez. İşlem sırasında rahim ağzında ilgili bölge uyuşturulur. Ardından kürtaj işlemine başlanır.

Kürtaj işlemi nasıl yapılır?

Kürtaj için hastanın jinekolojik masaya yatırılması gerekmektedir. Ardından kontroller yapılır. Anestezi yöntemine göre anestezi ilaçları uygulanır. Şayet genel anestezi uygulanıyorsa hasta uyutulduktan sonra işleme başlanır. Hastanın uyumasından sonra spekulum adı verilen alet ile vajen açılır ve rahim ağzı görünür hale gelir. Vajen, antiseptiklerle temizlenir. Daha sonra ise teneculm adı verilen alet yardımı ile rahim ağzı düz bir şekilde konumlandırılır.

Ardından buji adı verilen düz çubuklar yardımı ile rahim ağzı gebelik haftası dikkate alınarak genişletilir. Ardından vakum enjektörle rahim içine girilir ve hamilelik rahimden tamamen temizlenene kadar işlem gerçekleştirilir. İşlemden sonra hasta uyandırılır ve aynı gün, günlük hayata geri dönülebilir. Kürtaj, on dakikada tamamlanan bir işlemdir.

Benzer Yazılar