Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi işlemi yapılmadan önce, bu işlemi rahat bir şekilde yapacak rahim ağzı açıklığı yoksa, hastaya ağızdan hap ve/veya vajina içerisine yerleştirilmesi gereken fitil tipinde ilaçlar verilir.
Histeroskopi yöntemi genellikle jinekolojik muayene pozisyonunda yatılarak yapılır. İşlem ağrılı ve acılı olabileceği için hasta ya spinal anestezi ile uyuşturulur ya da genel anestezi ile uyutularak işlem uygulanabilmektedir.
Histeroskopinin vajinadan rahat geçmesi için rahim ağzının yeterli şekilde açılması için ‘’buji’’ adı verilen uzun ve ince bir çubuk kullanılabilir. Sonraki işlemde ise histeroskop, hastanın rahim ağzından içeri geçirilir ve rahim içerisine ilerletilerek monitöre görüntü alınmaya başlanır.
Bu sırada monitöre yansıyan görüntüde rahim içindeki tüm detaylar kolaylıkla izlenebilir. Ayrıca rahim içinin çok daha fazla genişletilerek rahat incelenebilmesi için, hastanın rahminin içersine sıvı verilmektedir. Hatta histroskopun ucunda bulunan yakıcı ya da kesici alet ile de gerek görülen durumlar ortaya çıkarsa cerrahi müdahale de yapılabilmektedir.
Histeroskopi hangi durumlarda yapılır?
Histeroskopi işlemi en çok aşağıdaki rahatsızlıkları belirlemek için kullanılır:
• Polip veya miyomların aşırı kanamaya neden olmasında
• Doğuştan gelen rahim anomalileri
• Rahim içi yapışıklıkları varsa bunları açmak için
• Rahim içi dokusunun (endometrium) erken evre kanserlerinin teşhis edilmesi, gerekirse işlem sırasında parça alınmasında
• Rahim içine kaçan ve çıkarılamayan doğum kontrol aracı spiralin çıkarılmasında
• Düşüklerin sık tekrarlaması durumunda
• Başarısız tüp bebek işlemlerinin araştırılmasında
Histeroskopi sonrasında ne zaman eve ve normal hayata dönülür?
Histereskopi uygulamasından birkaç saat sonra ya da doktor hastanede kalınmasını önerirse bir gün sonra hasta evine taburcu edilebilir. Ayrıca bir iki gün az miktarda kanama ve hafif kramp şeklinde klasik ağrılar da meydana gelmektedir. Hasta kesinlikle ağır iş yapmayacak ve dinlenecektir.
Histeroskopi riskli midir?
Histeroskopi yöntemi, aslında oldukça güvenli olarak yapılan bir işlemdir. Ancak nadiren de olsa işlem sırasında rahmin delinmesi, aşırı kanama, rahim ağzında mevcut olan yaralanmalar, rahim içinde meydana gelen enfeksiyon durumları ve bazen de anesteziye bağlı olarak meydana gelen komplikasyonlar da gelişebilmektedir.
Bu konuda önemli olan seçilen sağlık merkezinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olması, ekipman ve teknolojiyi bünyesinde barındırması gerekir. Ayrıca histeroskopi işlemini yapacak doktorun da bu konuda eğitimli, tecrübeli ve konusuna hakim olması gereklidir. Aksi takdirde istenmeyen nahoş sonuçlar ortaya çıkabilir. Hasta iyileşmeyi planlarken, çok daha zor rahatsızlıklarla mücadele etmek zorunda kalabilir.