Histereskopi Kimlere Yapılır?
Histeroskopi, genellikle ayakta ya da günlük vakalarda uygulanan basit bir prosedürdür. Bu normalde bir gecede hastanede kalmanız gerekmez demektir. Histeroskopi, anormal kanamanın nedenlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için doktorun rahmin içini değerlendirmesini sağlayan bir prosedürdür. Histeroskopi rahim ağzı ve serviksin incelenmesi için vajina içine sokulan ince, aydınlatılmış bir histeroskop kullanılarak yapılır. Histeroskopi ya tanısal ya da operatif olabilir.
Teşhis amaçlı uygulanan histeroskopi nedir?
Teşhis histeroskopisi rahim sorunlarını teşhis etmek için kullanılır. Diyagnostik histeroskopi, histerosalpingografi (HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de kullanılır. HSG uterus ve fallop tüplerini kontrol etmek için kullanılan bir röntgen boyası testidir. Teşhis amaçlı uygulanan histeroskopi muayene ortamında yapılabilir.
Ek olarak, histeroskopi, laparoskopi gibi diğer prosedürlerle veya dilasyon ve küretaj (D & C) gibi prosedürlerden önce kullanılabilir. Laparoskopide, doktor rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin dışını görmek için karnına bir endoskop (fiber optik kamera ile donatılmış ince bir tüp) ekleyecektir. Endoskop, göbeğinizin veya göbeğinin altında yapılan bir kesiğe sokulmuştur.
Operatif histeroskopi nedir?
Operatif histeroskopi, tanısal histeroskopi sırasında saptanan anormal bir durumu düzeltmek için kullanılır. Teşhis histeroskopisinde anormal bir durum tespit edildiğinde, operatif bir histeroskopi aynı anda, ikinci bir cerrahiye gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Operatif histeroskopide, durumu düzeltmek için kullanılan küçük araçlar histeroskop içerisine yerleştirilir.
Operatif histeroskopi kimlere uygulanır?
Doktorunuz aşağıdaki uterus durumlarını düzeltmek için histeroskopi yapabilir:
Polipler ve myomlar: Histeroskopi rahimde bulunan bu kanserli olmayan büyümeleri gidermek için kullanılır.
Yapışıklık:-Askerman Sendromu olarak da bilinir, uterus adhezyonları uterusta oluşabilen ve menstrüel akışın yanı sıra infertilitede değişikliklere neden olabilen skar dokusu bantlarıdır. Histeroskopi, doktorunuza yapışıklıkları bulup kaldırmasına yardımcı olabilir.
Septumlar : Histeroskopi, uterusun doğumdan kaynaklanan bir malformasyonu olan bir uterin septum olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
Anormal kanama: Histeroskopi, adet döneminde veya menopozdan sonra kanamanın yanı sıra, menstrüel akışın ağır veya uzun sürmesinin nedenini belirlemenize yardımcı olabilir. Endometriyal ablasyon, histeroskopun diğer araçlarla birlikte ağır kanamaların bazı nedenlerini tedavi etmek için uterus astarını yok etmek için kullanıldığı bir prosedürdür.
Histeroskopinin faydaları nelerdir?
Diğer, daha invaziv prosedürlerle karşılaştırıldığında, histeroskopi aşağıdaki avantajları sağlayabilir:
- Hastaneye kısa süreli kalış
- Daha kısa iyileşme süresi
- Cerrahiden sonra daha az ağrı kesici ilaç gerekir
- “Açık” karın cerrahisi riskinin düşmesi
Histeroskopi ne kadar güvenlidir?
Histeroskopi güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte, her türlü cerrahide olduğu gibi komplikasyonlar da mümkündür. Histeroskopide, komplikasyonlar vakaların yüzde 1’inden azında görülür ve aşağıdakileri içerebilir:
- Anestezi ile ilgili riskler
- Enfeksiyon
- Ağır kanama
- Serviks, rahim, bağırsak veya mesaneye zarar
- İntrauterin skar oluşumu
- Rahimi genişletmek için kullanılan maddenin tepkisi
İşlem ne zaman yapılmalıdır?
Doktorunuz menstrual dönemden sonraki ilk haftada histeroskopi programlamasını önerebilir. Bu zamanlama doktorunuza rahiminizin en güzel manzarasını sunacaktır. Histeroskopi, postmenopozal kadınlarda açıklanamayan kanama veya lekelenmenin nedenini belirlemek için de yapılır.