Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Gebelik, birçok faktörün bir araya gelmesi ile meydana gelen, en mucizevi olaylardan biridir. Tıbbi koşullarda ne kadar ilerlemiş olsak da olalım, oldukça komplike bir olay olduğu gibi yardımcı üreme yöntemleri ile dahi yüzde yüz gebelik başarısı sağlanamamaktadır. Örnek olarak; şayet gebelik sağlıksızsa ya da çeşitli sorunlar mevcut ise vücut, gebeliğe izin vermemektedir. Anne adayı sigara kullanıyorsa, gebe kaldıktan sonra sigara kokusundan iğrenmeye başlar. Bunun sebebi, sigaranın bebek için sağlıksız olmasıdır. Yani kadın vücudu, bu konuda oldukça bilinçli ve kadının kontrolü olmadan kendi önlemlerini almaktadır. Peki gebelik nedir, nasıl oluşur?
Gebelik nasıl oluşur?
Kadının her ay adet döngüsü ile endometrium adı verilen rahim iç tabakası kalınlaşır. Bu tabakanın kalınlaşmasının sebebi, adetin 14. Gününde anne adayının yumurtalıklarından salınan yumurtanın spermle buluşma olasılığına karşı, rahmi gebeliğe hazırlamaktır. Her ay, anne adayının rahmi, olası bir gebelik için kendini hazırlar. Şayet gebelik oluşmazsa rahim iç tabakası yani endometrium, vücuttan bir miktar kanla beraber atılır. Bu döngü, her ay sürer. Ancak yumurta, sperm hücresi ile buluşursa, annenin tüplerinde döllenme gerçekleşir. Milyonlarca sperm hücresi, yumurtaya doğru yola çıkar. Hareketliliği yeterli olan spermler, yumurtaya ulaşır. Ardından dölleme kabiliyeti en yüksek olan yani en kaliteli sperm, anne adayının yumurtasının içine girer. Diğer sperm hücreleri aynı yumurtanın içine girmesin diye açılan delik sperm tarafından kapatılır. Diğer sperm hücresi bu sayede yumurtaya giremez. Ardından döllenme oluşur. Oluşan döllenmiş yumurta ise rahme ulaşmak için yola çıkar. Rahme ulaştığında, döllenmeden itibaren 4 hafta geçmiştir. Yani hücre, rahme ulaştığında dört haftalıktır. Daha sonra rahme tutunur ve gebelik süreci başlar.
Gebelik erken haftalarda belirti verir mi?
Gebelik, erken haftalarda belirti verebilir. Rahme yerleştikten sonra anne adayının adet gecikmesi meydana gelir. Ardından mide bulantıları ve kusmalar başlayabilir. Ancak bu her anne adayında olmaz. Gebelik belirtileri, her anne adayında kendine özgü yaşanmaktadır. Bu sebeple de standart hamilelik belirtilerinden çok en yaygın olarak görülen hamilelik belirtilerinden bahsedilmektedir.
Erken gebelik belirtileri arasında en yaygın olarak görülenleri ise:
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi,
- Duygu durumunda değişmeler,
- İştahsızlık,
- İştah açılması,
- Aşerme,
- Yerleşme (implantasyon) kanaması, olarak sayılabilir.