Soru Sor

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılmalı?

gebeliktakvim

Gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren, gebeliğin gelişimini en ince ayrıntısına kadar merakla öğrenmek isterler. Bu konuda merak edilen tüm sorular hakkında detaylı bilgiye ultrason kontrollerinde öğrenebilirsiniz. Ancak gebelik haftasını takip etmek isteyen anne adaylarının bazı kriterleri göz önünde bulundurması gerekir. Gebelik 40 haftadan oluşan bir dönemi ifade eder. Bu dönem ay olarak değil hafta olarak hesaplanmaktadır. Bunun nedeni ise hamileliğin 1 ayı tam olarak 4 haftaya denk gelmemesinden kaynaklanır. Gebelik 4 hafta 3 gün sonra anne adayının rahminde oluşur. Bu nedenle gebelik yaşı için ay olarak değil hafta olarak hesaplanması doğru bilgiyi verecektir. Bu bilgi doğrultusunda anne adayları yanlış hesaplama yapabilir. Doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve hafta çizelgesi bu konuda yardımcı olacaktır.

  • 4-5 hafta hamilelik 1 ay
  • 8-9 haftanın bitimi 2. ayın tamamlandığını
  • 11-12 haftanın bitimi 3. ayın tamamlandığını
  • 16-17 haftanın bitimi 4. ayın tamamlandığını
  • 20-21 haftanın bitimi 5. ayın tamamlandığını
  • 24-25 haftanın bitimi 6. ayın tamamlandığını
  • 28-29 haftanın bitimi 7. ayın tamamlandığını
  • 32-33 haftanın bitimi 8. ayın tamamlandığını
  • 36. haftanın bitmesi ile 9. ay tamamlanmış ve son aya girilmiş olduğunu ifade etmektedir.
  • 40. haftanın bitmesi ile 9 ay 10 günlük belirtilen 280 gün tamamlanmış olur.

Gebelik 40 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Gebelik hesaplamalarını yaparken takip edilmesi gereken ay değil haftadır. Doğumların geneli 38. ve 40. haftalarda gerçekleşse de, bazı doğumlar daha erken ya da daha geç olabilmektedir.

Gebelik hesabı yapılırken dikkat edilmesi gereken tek kriter, son adet tarihinin ilk gününün hangi tarihte gerçekleştiğinin bilinmesidir. Çünkü hesaplamalar adet gününe bağlı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle adet gecikmesi ya da yanlış tarih belirlenmesi halinde hesaplamalar doğru bilgiyi vermeyecektir. Gebelik haftası için net bilgiyi doktor kontrollerinde edinebilirsiniz.

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen gebeliklerin hafta hesabı nasıl yapılır?

Normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek yöntemi ya da mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen gebeliklerin hafta hesaplaması da yine aynı şekilde yapılmaktadır. Ancak hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu değerlendirirken embriyo transferi tarihinin göz önünde bulundurulması gerekir. Embriyo transferinin gerçekleştirilmesi ile gebeliğin 2. Haftasında olduğu kabul edilir. Bundan sonra devam eden haftalar ile gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu takip edilebilir. Normal gebeliklerde son adet tarihi baz alınarak hesaplama yapılırken, yarımcı üreme yöntemlerinde embriyo transferi tarihine göre belirlenmektedir.

Blastokist transferinin gerçekleştirildiği tarihte hesaplamanın başladığı dönemdir. Blastokist embriyonun 5. günündeki evresidir ve bu süre sonunda anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu nedenle blastokist transferinden sonra yapılan hesaplamalarda gebelik haftası 2-3 gün daha büyük olacaktır.

Embriyo transfer tarihine göre gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Bazı anne adayları transferin gerçekleştirildiği günün neden gebeliğin iki haftalık kabul edildiğini merak edebilir. Bunun nedeni ise transfer işleminden 2 hafta önce anne adayının yumurta toplama işleminin henüz yapılmamış olmasıdır. Kısacası; Gebelik hesaplamaları son adet tarihine göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle transfer tarihinden 2 hafta önce adet kanamalarının başladığı düşünülmektedir. Bu doğrultuda gebelik süresinin 40 haftalık bir süreçten oluştuğu izlenebilir. Son adet kanamasının başlangıç tarihi 2 haftadan önce olmasa bile, bu tarz gebeliklerde transfer tarihi başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu durumda embriyonun büyüklüğü ile ilgili bilinen bir zaman aralığı vardır. Bu nedenle adet kanamaları kafa karıştırıcı olabilir.

Benzer Yazılar