Diyafram ve Kadın Prezervatifi
Lateks bir kılıf olan diyafram, cinsel ilişkiden önce kadının rahim ağzına yerleştirilmektedir. Bu sayede sperm hücreleri, serviksten yukarı doğru geçemez ve döllenme engellenir. Diyafram kullanılırken, spermisid de kullanılması önerilmektedir. Diyaframın içerisinden sperm hücresi geçmesi riskine karşı, spermisid kullanılması tavsiye edilir. Bu faktörlere dikkat edildiğinde diyafram oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir.
Diyaframlar, cinsel ilişkide bulunmadan birkaç saat önce vajenden içeri, rahim ağzına yerleştirilmelidir. Bu süreçte, sperm öldürücü de kullanılmış ise, üç saat sonra krem yenilenmelidir. Sperm öldürücülerin süresi yaklaşık olarak 3 saattir. Diyafram, ilişkide bulunduktan sonraki 6 saat kalmalıdır. Diyafram kullanılırken, kadın prezervatifi tamamen vajinanın içerisini kaplayacak şekilde yerleşmelidir. Diyafram, günümüzde oldukça nadir kullanılan bir yöntemdir.
Diyafram cinsel hastalıklara karşı korur mu?
Diyafram, prezervatif gibi, cinsel organı tamamen kaplamaz. Bu sebeple de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır. Erkek prezervatifi yani kondom, cinsel hastalıklara karşı koruma sağlarken, diyafram sağlamamaktadır. Diyafram yöntemi, sistit riskinde artışa yol açar.
Diyafram nasıl kullanılır?
Kapalı uçta bulunan halka orta, işaret ve baş parmaklar ile bükülmeli ve ardından vajina içerisine yerleştirilmelidir. Ardından parmak yardımı ile sonuna kadar itilmelidir. Bu işlem sırasında kondomun bükülmediğinden emin olunmalıdır.
Diyafram, cinsel hastalıkların tamamına kadar büyük bir koruma sağlamasa da genital bölgelesin temasını engellediğinden, genital siğillere karşı koruyuculuğu yüksektir.
Aynı kadın prezervatifi, birden fazla kullanılmamalıdır. Şayet ilişki sırasında dışarıdaki uç, vajina içine kaçarsa, ilişki hemen sonlandırılmalı ve kondom çıkarılmalıdır. Ardından yeni bir kondom takıp ilişkiye devam edebilir.
Kadın prezervatifinin koruyuculuğu ne kadardır?
Kadın prezervatiflerinin iki amacı vardır. Bunlar; istenmeyen gebeliği önlemek ve cinsel yolla buluşan hastalıklara karşı korumadır. Ancak koruyuculuk oranı, erkek prezervatiflerinden daha düşüktür. Her dört kadının 1’i, bu yöntem sonucunda hamile kalabilmektedir.
Bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Kadın prezervatifin en önemli avantajı, kadının kontrolünde olmasıdır. Şayet erkek partner koruma kullanmak istemezse, kadın bu şekilde hastalıklardan ve hamilelikten korunabilir.
Ancak bu yöntemlerin bazı dezavantajları da bulunmaktadır:
- Erkek prezervatifi dışında hiçbir doğum kontrol yöntemi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır.
- Fiyat olarak daha pahalıdır.
- İlişki sırasında ses çıkmasına yol açabilir.
- Nadiren de olsa ilişki sırasında vajina içine kaçabilir.
Avantajları ise aşağıdaki gibidir:
- Adet döneminde cinsel ilişkide kullanılabilir,
- İlişkiden önce takılabilir,
- Erkek partnerin insiyatifinde değildir.
- Poliüretandan üretildiği için lateks alerjisi olan kadınlar da kullanabilirler.