Çikolata Kisti Gebeliğe Engel midir?
Üreme çağındaki kadınlarda adet döneminde rahim içinde oluşan dokunun normal dışı bir biçimde tüplerde, rahim üstündeki alanda ve yumurtalıklarda oluşması sorununa çikolata kisti denilmektedir. Adet döngüsü içinde kadınların rahim iç dokusu hormonların etkisiyle kalınlaşır ve döllenme oluştuğunda embriyonun yapışması gereken şekli alır. Ancak döllenme meydana gelmediyse kalınlaşan bu doku pul pul dökülerek adet kanaması şeklinde vücuttan atılır. İşte bu rahim iç dokusunun yumurtalıklarda, tüplerde, rahim üstündeki alanda oluşması durumunda dokunun içi sıvı ile dolar, bu alanda sıvı birikir ve zaman içinde koyu kahve, çikolata rengi bir görünüm alır. Çikolata kistleri kanser veya benzeri hayatı tehlikeye atacak bir hastalığa dönüşmez. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 10’unda gözlenen bu rahatsızlık, bazı kadınlarda her hangi bir belirti göstermez ve başka bir rahatsızlığın teşhisi sırasında tesadüfen fark edilir. Ancak bazı vakalarda ağrı, sızı şikayetleri, adet düzensizlikleri ve hatta kısırlığa bile sebebiyet verebilir. Günümüz tıp teknolojisi imkanlarıyla çikolata kisti tedavi edilebilmekte ve hasta normal yaşantısına dönebilmektedir.
Çikolata kisti hangi durumlarda gebeliğe engel olabilir?
Doğal yollarla gebelik elde edilebilmesi için rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar ve tüplerin neredeyse tam fonksiyonla çalışıyor olması ve bu organlarda anomali bulunmaması gerekmektedir. Ancak yumurtalıklarda oluşan çikolata kistleri sağlıklı yumurtlamaya, tüplerde oluşan çikolata kistleri döllenen yumurtanın rahme ulaşmasına engel olabilmektedir. Bununla birlikte kadının yumurta rezervini de azalttığından doğal yolla gebelik şansı da azalır. Ayrıca kadının adet döngüsü sürecinde rahim dışında oluşan bu kistler oluştukları yerde kanama yaparlar ve bu kanamalar da yapışıklıklara sebep olabilir. Bu yapışıklıklar tıbbi müdahalelerle açılmadığı sürece de doğal yollarla gebelik elde etmek mümkün olmayabilir. Bunlarla birlikte çikolata kistinin hafif ve orta şiddetli olduğu vakalarla gebelik arasında sıkı bir ilişki gözlenememektedir. Ancak ileri düzeydeki vakalarda, şiddetli ağrıların yaşandığı, kistin geniş bir alana yayıldığı durumlarda çikolata kistinin gebeliğe engel olduğu bilinmektedir.
Çikolata kisti sebebiyle tüpler tıkalı ise gebe kalınabilir mi?
Doğal yollarla gebelik elde edilebilmesinin temel koşulu tüplerin her ikisinin ya da en azından birinin tamamen açık olmasıdır. Zira yumurtanın rahme ulaşabilmesi için tüplerden geçmesi gerekmektedir. Tüplerin birinin tıkalı olduğu durumlarda gebelik şansı vardır. Ancak ikisi de tıkalı ise tüp bebek tedavisi uygulanarak gebelik elde edilebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde erkek ve kadının üreme hücreleri laboratuar ortamında döllenip rahme yerleştirildiğinden, tüplerin açık olmasına gerek yoktur. Özellikle yaşı 35’in üzerinde, tüpleri tıkalı, çikolata kisti bulunan kadınların hiç vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başvurmaları gerekmektedir.
Çikolata kistinin gebeliği engelleme ihtimali ne kadardır?
Kısırlık sorunu sebebiyle doktora başvuran kadınların neredeyse % 40’ında hafif, orta şiddetli ya da ileri düzeyde yayılmış çikolata kistlerine rastlanmaktadır. Ancak doğal yollarla bebek sahibi olabilen kadınların da yaklaşık % 10’unda hafif ya da orta şiddette çikolata kisti oluşumu gözlenmektedir. Bu sebeple ileri düzeyde olmadıkça çikolata kistinin gebeliğe engel olduğu söylenememektedir.
Çikolata kisti dış gebeliğe sebep olur mu?
Çok sık karşılaşılmasa da çikolata kistlerinin dış gebeliğe sebep olabildiği bilinmektedir. Çikolata kistleri sebebiyle tüplerde yapışıklıklar meydana gelir. Bu sebeple döllenen yumurta tüplerden geçip rahme ulaşamaz ve rahim dışındaki bir yere yapışır. Böyle vakalarda kimi zaman kadının gebe kalamaması ve yumurtalıkların alınması gibi ciddi sorunlar yaşanabilir.