Soru Sor

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar

İlaç teknolojisinin gelişmesi sayesinde günümüzde kısırlık alanında da birçok yeni ve etkin ilaç kullanılması mümkündür. Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların amacı yumurtalıklarda (over) yeterli büyüklük ve sayıda folikül gelişiminin sağlanması ve gebelik şansının arttırılmasıdır. Tüp bebek tedevisinde birden fazla folikül elde edilmesi, başarı için oldukça önemli bir etkendir. Bu yüzden yumurtalıkların uyarılması için FSH  ve LH hormonlarının salgılanmasına yardımcı olan ilaçların kullanılmasıyla, gebelik şansı önemli oranda arttırılmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar

  • Klomifen

Klomifen, beyinden salgılanan ve yumurta gelişiminde önemli bir rol oynayan FSH hormonu salınımını arttıran bir ilaçtır. Klomifen tüp bebek ve kısırlık tedavilerinde kullanılmaya başlanan ilk ilaçtır. İlaç tablet şeklindedir ve ağız yoluyla alınmaktadır. İlaca adetin 5. ila 9. günleri arasında başlanmaktadır. Klomifen kullanılmasıyla yumurtalıklarda birden fazla yumurta gelişimi sağlanabilmektedir.

  • Üriner FSH

Üriner FSH, menopoz sonrası kadınların  idrarlarının saflaştırılmasıyla temin edilen ve sadece FSH hormonu içeren bir ilaçtır. Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla folikül elde edilmesi için kullanılmakadır. Günlük olarak ve deri altı enjeksiyonu şeklinde uygulanmaktadır.

  • Human menopozal gonadotropinler (HMG)

Tıpkı üriner FSH gibi menopoz sonrası kadınların idrarlarınn saflaştırılması ile temin edilen ancak FSH hormonunun yanında LH hormonunu da birlikte içeren ilaç türüdür. Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla yumurta elde edilmesi için kullanılmaktadır. Üriner FSH gibi deri altı enjeksiyonu olarak yapılmaktadır.

  • Rekombinant FSH

Rekombinant FSH preparatları genetik mühendisler tarafından laboratuvar ortamında üretilen yüzde yüz saf olan ilaçlardır. Amacı yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak tüp bebek tedavisi için birden fazla yumurta elde edilmesini sağlamaktır. Sübkütan yani deri altına enjeksiyonlama işlemi ile uygulanmaktadır.

  • Letrozol

Letrozol yumurta gelişimi zor olan kadınlarda kullanılan bir ilaç türüdür. Genellikle adetin 2. ila 4. günü arasında başlanır. Letrozol ilaçlar günde 2 tablet olmak üzere toplamda 5 gün kadar kullanılmaktadır. Yumurta gelişimi yine sağlanamazsa arka arkaya 3-4 adet döneminde de kullanılabilmektedir.

Yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılan ilaçlar:

  • Human koryonik gonadotropini HCG (Çatlama iğnesi)

Yumurta çatlama iğnesi yumurtaların toplanmasından yaklaşık olarak 35-36 saat önce enjekte edilir. Yapılan enjeksiyon işleminin ardından 36 ile 38. saatler arasında yumurta çatlaması meydana gelerek yumurtalar salınır. Bu hormonun amacı büyümüş foliküller içindeki yumurtaları olgunlaştırarak döllenmeye hazırlayarak progesteron salgılanmasını başlatmaktır. LH hormonuna benzeyen bu ilaçlar tüp bebek tedavisinde kadının yumurtasının çatlamasına neden olur. HCG enjeksiyonunun zamanlaması çok önemlidir. Bu yüzden HCG hormonu mutlaka belirtilen zamanda yapılmalıdır.

Embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştırmak için kullanılan ilaçlar:

  • Progesteron

Tüp bebek tedavisinde rahim içinin (endometrium) desteklenmesi için dışarıdan progesteron hormonu verilmektedir. Tıbbi literatürde luteal faz desteği olarak isimlendirilen bu ilaç tedavisi, vajinal fitil veya jel olarak uygulanmaktadır. Kullanılacak olan progesteron hormonu ilaçlarının tamamen doğal olması gerekmektedir. Progesteron hormonunun verilmesiyle rahim içini döşeyen ve döllenen yumurtanın yerleştiği endometrium tabakası daha sağlıklı büyümekte ve gelişmektedir. Böylelikle embriyonun da rahime tutunması kolaylaşmaktadır.

Benzer Yazılar